Wat is de SALAD-techniek?
De SALAD-techniek (Suction Assisted Laryngoscopy en Airway Decontamination) vereist constante afzuiging door een katheter (in dit geval de SSCOR DuCanto-katheter, ontwikkeld door Dr. DuCanto en SSCOR, Inc.) in de bovenste luchtweg, waarbij continu braaksel, bloed wordt verwijderd en andere materialen, waaromheen de arts de patiënt intubeert via directe of video-laryngoscopie.

Wie ontwikkelde deze techniek?
De SALAD-techniek is ontwikkeld door Dr. James C. DuCanto. Dr. DuCanto is gepassioneerd door luchtwegbeheer en het verminderen van de risico's van aspiratie en de daaropvolgende effecten. Hij is een anesthesist met 20 jaar ervaring. Dr. DuCanto werkt in het Aurora St. Luke's Medical Center in Milwaukee, Wisconsin, waar hij dienstdoet als anesthesist (als staflid), directeur van het simulatiecentrum en directeur van de opleiding anesthesiologie voor studenten.

Klik hier voor een pdf met meer informatie over de SALAD-techniek.

Waarom is de SALAD-techniek belangrijk?
Wat een verschil kan effectief uitzuigen uitmaken voor de gereanimeerde patiënt. Effectieve afzuiging zorgt voor een helder beeld voor de zorgverlener die de intubatie uitvoert. Het verwijdert materiaal dat anders in de lagere luchtwegen zou kunnen terechtkomen. Aspiratie van vreemd materiaal kan longontsteking veroorzaken, vertragen van het herstel of leiden tot de dood.

Longontsteking veroorzaakt door aspiratie of mechanische beademing is waarschijnlijk de belangrijkste complicatie bij comateuze patiënten na een hartstilstand, die bij 50% van de patiënten optreden na een hartstilstand buiten het ziekenhuis. - "Post-cardiaal arrest-syndroom: Epidemiologie, pathofysiologie, behandeling en prognosticatie" - Jerry P. Nolan et al.

De SSCOR DuCanto-katheter is een geweldig hulpmiddel voor de SALAD-techniek